Pojmovnik

Tkivo –Tkivo tijela sastoji se od skupine stanica koje obavljaju posebnu radnju, kao što je zaštita tijela od infekcija, stvaranje pokreta ili pohrana masti.

Kolagen –Prirodni protein koji se nalazi u brojnim tkivima u cijelom tijelu, kao što su tetive, ligamenti, koža, i pruža im čvrstoću, elastičnost i fleksibilnost.

Dijabetes –Dugotrajno stanje uzrokovano prekomjernom glukozom, vrstom šećera, u krvi.

Zatezanje –Kada se čini kao da se koža povlači iz unutra.

Udubine –Manje, ali duboke brazde na koži još su jedan znak Dupuytrenove bolesti; uzrokovane kontrakcijom vlakana vezivnog tkiva.

Opća anestezija – Vrsta anestezije (lijek kojim se gube osjeti). Koristi se za olakšanje bolova tijekom kirurškog zahvata. Opća anestezija uzrokuje gubitak svijesti tako da se zahvat može obaviti bezbolno i bez šoka.

Lokalna anestezija –Vrsta lijeka protiv bolova koji se koristi tijekom nekih kirurških zahvata kako bi se anesteziralo područje tijela koje se liječi.

Transplantat kože –Zdrava koža skida se s nekog dijela tijela i stavlja se na ranu šake.

Ligamenti –Čvrsti snopovi mekanog, bijelog i savitljivog tkiva.

Antikonvulzivni lijekovi –Antikonvulzivni lijekovi koriste se za kontrolu napadaja kod epileptičara.

Fasciektomija –Mogućnost liječenja Dupuytrenove bolesti prilikom kojeg je vezivno tkivo potpuno uklonjeno (obično se koristi za napredne ili ponovljene kontrakture).

Fasciotomija –Mogućnost liječenja Dupuytrenove bolesti prilikom kojeg se vezivno tkivo reže radi opuštanja napetosti (obično se koristi za blage kontrakture).

Kolagenaza –Nekirurško liječenje prilikom kojeg se enzimi izravno ubrizgavaju u Dupuytrenov tračak. Ovi enzimi otapaju kolagen kako bi se razbio tračak.

Liječenje zračenjem –Opći izraz koji se odnosi na bilo koju vrstu energije koja može putovati prostorom u obliku vala ili čestice. Liječenje zračenjem obuhvaća stavljanje zahvaćene šake pod rendgen ili uređaj s elektronskom zrakom te se potom zrače kvržice na dlanu. To se ponavlja nekoliko dana zaredom.

Udlaga –Plastična ili drvena naprava koja se koristi za imobilizaciju prsta. U slučaju Dupuytrenove kontrakture udlaga se može koristiti nakon kirurškog ili nekirurškog zahvata kako bi se pomoglo prstu prilikom oporavka.

Steroidi –Liječenje na temelju sintetičnog hormona.