Mogućnosti liječenja

Nekirurške mogućnosti
Kirurški zahvat
Nakon liječenja
Nekirurške mogućnosti
 • Injekcija enzima direktno u tračak

  Jedna od nekirurških metoda je injekcija enzima (nazvanih kolagenaza) koji se izravno ubrizgavaju u tračak. Ti enzimi otapaju kolagen kako bi se razbio tračak. Dan nakon injekcije slijedi postupak tijekom kojeg liječnik isteže prst razbijanjem tračka. U nekim slučajevima tračak sam puca i nije potreban postupak istezanja.

  Ovo liječenje ne zahtijeva ostanak u bolnici, niti je potrebna anestezija za injekciju, iako se za postupak istezanja može koristiti lokalna anestezija.

  Snimka kliničkog nalaza: 

  Klinička studija pokazala je da kolagenaza smanjuje stupanj kontrakture na 5 ili manje stupnjeva (otprilike 30 dana nakon posljednje injekcije u zglob) kod 64% od 204 bolesnika, pri čemu druga manja studija to prikazuje kod 44,4% od 45 bolesnika23,24.

  Prosječan postotak bolesnika kojima se bolest nakon 5 godina vratila na isto mjesto iznosio je 46,7%22.

  Najčešće zabilježene nuspojave tijekom kliničkog ispitivanja kolagenaze bile su lokalizirano oticanje, bol na mjestu uboda injekcijom, manja područja s modricama, svrbež, privremeno otekle i osjetljive žlijezde. Reakcije na mjestu uboda injekcijom bile su vrlo učestale, pojavljivale su se kod većine bolesnika, a po težini su bile većinom blage do umjerene i općenito su nestajale u razdoblju od tjedan do dva tjedna od dobivanja injekcije22.

 • Perkutana fasciotomija iglom

  U ovoj se tehnici iglom reže tračak. Igla se stavlja u dlan ili prste kako bi se izrezala (sekcija) tkiva u dlanu. Dupuytrenov tračak reže se pomicanjem igle pokretom piljenja. Taj se pokret ponavlja nekoliko puta. Cilj je razbiti tračak tako da se prst može ispraviti. Ovaj se postupak može izvesti pod lokalnom anestezijom i u jednodnevnoj kirurgiji ili u liječničkoj ordinaciji i nije potrebno ostati u bolnici.

  Snimka kliničkog nalaza: 

  Perkutana fasciotomija iglom pokazala je prosječno poboljšanje kontrakture od 77% kod 52 bolesnika nakon tjedan dana26.

  Prosječan postotak bolesnika kojima se bolest nakon 3 do 5 godina vratila na isto mjesto iznosio je od 58% do 85%, ovisno o objavljenim podatcima27,28​.

  U studiji na 138 bolesnika najčešće su zajedničke zabilježene nuspojave bile: pucanje kože (16%), oštećenje živaca (2%) i lokalne infekcije (2%)29.

 • Liječenje zračenjem

  Ovo se liječenje obično koristi kod bolesnika u ranim stadijima bolesti. Cilj je sprečavanje ili barem odgađanje potrebe za kirurškim zahvatom. Zahvaćena šaka stavlja se pod rendgen ili uređaj s elektronskom zrakom i zrače se kvržice na dlanu. To se ponavlja nekoliko dana zaredom.

  Snimka kliničkog nalaza: 

  U petogodišnjoj studiji na 57 bolesnika liječenih ovom vrstom radioterapije, nazvanom ortovoltaža, nakon liječenja kod 44 bolesnika (77%) Dupuytrenova bolest nije napredovala31.

  Nuspojave su uključivale crvenilo i suhoću kože (76 lokacija), izrazito crvenilo i zapaljenje kože (12 lokacija) i guljenje suhe (10 lokacija) ili vlažne kože (3 lokacije)32​.

Sva liječenja imaju različite stope uspjeha i nuspojave.
Svaku osobu oboljelu od Dupuytrenove kontrakture
trebalo bi pojedinačno pregledati i o liječenju
treba razgovarati s liječnikom. Vaš vam liječnik
može dati dodatne informacije ili savjete
o liječenju koje je najprikladnije za vas.
Kirurški zahvat

Ovisno o postupku, kirurški zahvat radi se pod lokalnom ili općom anestezijom i može se obaviti u jednodnevnoj kirurgiji ili liječničkoj ordinaciji, ponekad nije potrebno ostati u bolnici.

 • Fasciektomija

  Ova mogućnost liječenja uključuje kirurški zahvat tijekom kojeg se odstranjuje cijeli tračak (umjesto da se reže)1,20.

  Tračak se može odstraniti na tri načina

  • Ograničena fasciektomija: odstranjuje se zahvaćeno tkivo (tračak), potom se rana šiva i stavlja se zavoj.
  • Radikalna fasciektomija: odstranjuje se cijelo vezivno tkivo, potom se rana šiva i stavlja se zavoj.
  • Dermofasciektomija: odstranjuje se cijelo vezivno tkivo (uključujući kožu), potom se rana prekriva transplantatom kože.
  Snimka kliničkog nalaza: 

  U pregledu 48 kliničkih studija prosječno (medijan) poboljšanje kuta kontraktura iznosilo je od 58% do 79%4​.

  Prosječan postotak bolesnika kojima se bolest nakon 4 godine vratila na isto mjesto iznosio je 39%4​.

  U prosjeku kod 24% bolesnika zabilježene su nuspojave, a najčešće su zajedničke nuspojave bile: privremeni gubitak živčane funkcije (22%), bol (20%), ozljeda živca (8,6%) i ozljede arterija (5,5%)4​.

 • Fasciotomija

  Tijekom tog postupka radi se kirurški rez (nazvan incizija) na šaci. Potom kirurg skalpelom reže tračak. Nakon toga se šiva rana i na nju se stavlja zavoj. Taj se postupak obično izvodi pod lokalnom anestezijom u jednodnevnoj kirurgiji ili u liječničkoj ordinaciji i nije potrebno ostati u bolnici14.

  Snimka kliničkog nalaza: 

  U pregledu 48 kliničkih studija prosječno (medijan) poboljšanje kuta kontraktura iznosilo je od 48% do 88%4.

  Prosječan postotak bolesnika kojima se bolest nakon 4 godine vratila na isto mjesto iznosio je 62%4.

  U prosjeku (medijan) kod 20% oboljelih zabilježene su nuspojave, a najčešće su zajedničke nuspojave bile: komplikacije kože (9%), privremeni gubitak živčane funkcije (3%), bol (2,9%) i ozljeda živca (2,3%)4.

Kirurški zahvat preporučuje se kod oboljelih s funkcionalnim oštećenjem i metakarpofalangealnim kontrakturama zgloba (pogledajte u nastavku) od 30 ili više stupnjeva1,19. Istraživanje je pokazalo da kirurški zahvat Dupuytrenove kontrakture postiže veću stopu potpune ili gotovo potpune korekcije kod 75% bolesnika, ali s visokom učestalosti (46%) komplikacija koje su bolesnici prijavili nakon postupka21.

Sva liječenja imaju različite stope uspjeha i nuspojave. Svaku osobu oboljelu od Dupuytrenove kontrakture trebalo bi pojedinačno pregledati i o liječenju treba razgovarati s liječnikom. Vaš vam liječnik može dati dodatne informacije ili savjete o liječenju koje je najprikladnije za vas.

Nakon liječenja

Ne postoji lijek za Dupuytrenove kontrakture.2 Dupuytrenove kontrakture mogu se ponovno pojaviti (vratiti) u budućnosti i trebat će ih dalje liječiti. Trenutačno nije moguće točno reći koliko bi vremena moglo proći prije nego što se Dupuytrenove kontrakture ponovno pojave jer to ovisi o brojnim stvarima, uključujući individualne okolnosti osobe, stadije i težinu stanja te uključujući to je li osoba prethodno liječena od Dupuytrenove kontrakture kao i odgovor na liječenje.

Ako se bolest vrati, vaš vam liječnik može dati dodatne informacije ili savjete o liječenju koje je najprikladnije za vas.

Kontaktirajte stručnjaka